T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / SİLİVRİ - 80 Yıl Cumhuriyet İlkokulu

Dikkat Eksikliği Önleme Yolları

Çocuklarda Dikkat Dağınıklığını Önlemenin Yolları

Çocuklarda dikkat dağınıklığı ya da başka bir deyişle dikkat eksikliği, genellikle okul çağında fark edilir. Dersleri takip etmede yaşanan zorluk, en ufak çevresel uyarı ile dikkatin dağılması, ders dışı şeylerle ilgilenme, ödev yapmayı reddetme gibi örneği çoğaltılabilecek birçok durum, dikkat dağınıklığının göstergeleri olabilir.

Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite, genellikle bir arada gelişir. Yerinde duramayan, uzun süre belli bir şeye odaklanamayan, çok çabuk sıkılan, evde basit sorumlulukları bile almakta zorlanan ve genellikle dağınık olan bu çocukların anne ve babalarının yapması gereken, çocuklarına kızmak yerine onların yaşadıkları bu sorunlara anlayışla yaklaşmaktır.

Tedavinin İlk Adımı: Doğru Teşhis

Göstergeler dikkat dağınıklığına işaret ediyorsa yapmanız gereken ilk şey, çocuğunuzu bir pedagoga götürmektir. Yapılacak testler ile birlikte çocuğunuzun yaşadığı dikkat dağınıklığının nedenleri anlaşılabilir. Örneğin çocuğunuz öğrenme bozukluğu nedeniyle derslerini takip edemiyor olabilir.

Tekrar Etmenin Önemi

Çocuğunuza karşı nazik olup sabırlı davranmalısınız. Ödevlerini yaparken birçok şeyi tekrar etmek zorunda kalabilirsiniz. Çocuğunuz dikkatini toplayamadığında çalışma programını değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Çocuğunuzun İlgi Alanlarını Bilin

Bazı çocuklar hikâye anlatımıyla bazıları çizimlerle bazıları günlük hayattan nesneleri kullanarak dersleri daha iyi anlayabilir. Yap-boz gibi sabır isteyen oyuncaklar yerine, renkli ya da sesli eğitici oyuncaklarla çocuğunuzun dikkatini toplamasına yardımcı olabilirsiniz. Ödev yaparken ya da odasını toplarken eğlenmesini sağlayacak uygulamalar geliştirin. Örneğin kıyafetlerini renklerine göre katlamasını sağlamak ya da matematik problemini, sevdiği çizgi film karakterlerinin ağzından anlatmak gibi yöntemler geliştirebilirsiniz.

Parçalı Anlatım

Ödevlerini tek seferde değil, küçük molalar vererek yapmasına izin verin. Kuralları ve yapılması gerekenleri net bir şekilde anlayabilmesi için maddeler halinde yazıp odasının duvarına asın. Ve her tamamlanan işin sonunda çocuğunuzu takdir edin. Övgü ve takdir etme, dikkat eksikliği nedeniyle başarısız olan ve eleştirilen çocukların özgüvenlerini kazanmalarını sağlamanın en iyi yoludur.

ilacını belli bir saatte alması için alarmlı kol saati taksın ve bazı işlerini kendisi halletsin. Bu şekilde başarma hissini yaşayacak ve özgüveni yükselecektir.

Yüksek Sesle Kitap Okumak

Hem dersleri için okuması gerekenleri hem de evde okuyacağı çocuk kitaplarını sesli okumasını sağlayın. Bu, harflerin arasında kaybolmasını ve dikkatinin dağılmasını engellemeye yardımcı olacaktır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.06.2021 - Güncelleme: 16.06.2021 19:00 - Görüntülenme: 375
Kaynak: https://zonguldakilkokulu.meb.k12.tr/
  Beğen | 0  kişi beğendi